Udviklingsprojekter i Aarhus skaber vækst

Aarhus skal i endnu højere grad styrke udviklingen af erhvervslivet gennem projekter, der styrker den grønne omstilling af byen. Ikke alene bringer projekterne Aarhus tættere på målet om et CO2-neutralt bysamfund i 2030 – de styrker også udviklingen af grønne danske teknologier.

De seneste seks år har Aarhus været med i et af Nordeuropas største energiprojekter – Ressource Efficient Cities implementing ADvanced smart CitY solutions (READY) – som kort fortalt går ud på at teste og udvikle løsninger til at bringe energiforbruget i eksisterende boliger ned og skabe nye smarte energiløsninger som kan udnytte vedvarende energi i fjernvarmen, bygninger og transporten.

”Vi er i front i Danmark, når det handler om eksport af grønne energiteknologi. Men det kommer ikke af sig selv. Vi har store muligheder i kommunerne, for at skabe rammer, vores virksomheder kan udvikle og vokse i. Her spiller kommunale udviklingsprojekter en vigtig rolle,” siger Bünyamin Simsek, der er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Aarhus Kommune har som en del af projektet sammen med en lang række offentlige og private partnere udviklet og testet helt nye løsninger, som kan bringe bygningsmassen ind i fremtidens energisystem. Målet har været at udvikle og teste løsninger i tæt samarbejde med virksomheder, som derigennem har haft mulighed for at udvikle deres produkter.

Bonus for virksomhederne

En af virksomhederne i projektet er Lithium Balance, som især har værdsat den sparring og hjælp, de har fået af de andre partnere i projektet:

”Det gode ved projektet er, at vi har haft en tæt dialog med de andre partnere. De har hjulpet os med at få en stor indsigt i markedet, og så har deres hjælp bidraget til, at vi har udviklet den mest optimale løsning. READY satte gang i, at vi overhovedet begyndte at udvikle en batteriløsning, der kan lagre energi. Uden READY havde vi ikke stået med et helt nyt produkt og forretningsområde, som vi allerede nu er i gang med at rulle ud,” siger Lars Barkler, der er administrerende direktør i Lithium Balance.

Det smarte ved batteriløsningen er, at den er med til at gøre boligblokke til medspillere i fremtidens energisystem – og på kort sigt gør dem selvforsynende med grøn energi. I praksis fungerer det på den måde, at batteriet lagrer energien fra solpaneler, der er monteret på tagene, så beboerne kan bruge energien, når der er behov for det.

En af de andre deltagende virksomheder er Johnson Controls som har arbejdet med store havvandsvarmepumper på Aarhus Havn. Havvands-varmepumperne forsyner blandt andet Aarhus Ø med en del af den fjernvarme, der skal bruges.

”Det at være en del af READY-projektet har haft en meget stor betydning for os i Johnson Controls. Det unikke samarbejde i READY har gjort det muligt for os at udvikle en innovativ teknologi baseret på varmepumper. Det er en teknologi, der rækker langt ud over den aktuelle varmepumpe, der er installeret på Aarhus Ø, og der er derfor et betragteligt forretningspotentiale i teknologien. Hvis vi ikke havde været med i projektet, havde vi næppe stået med denne løsning i dag,” siger Erhardt Nielsen, Manager, Compressor Engineering hos Johnson Controls.

 

Fakta:

  • READY står for Ressource Efficient Cities implementing ADvanced smart CitY solutions
  • READY er støttet af EU med et tilskud på cirka 143 millioner kroner, og har et samlet budget på 248 millioner kroner.
  • Projektet er koordineret af Cowi og samler 25 partnere fra fem forskellige lande
  • I Aarhus er der 10 partnere: Cowi, Aarhus Kommune, AffaldVarme Aarhus A/S, Aarhus Universitet, Boligforeningen Ringgården, Kamstrup, Racell Saphire, Danfoss, Lithium Balance, Dansk Fjernvarme og E.ON Danmark.
  • Læs mere om READY her: http://www.smartcity-ready.eu/.