Samkørsel øger mobiliteten på vejene

Bilkørsel er fortsat en synder når vi taler CO2-udledning, klima og grøn omstilling. Gennem de seneste 10 år har danskerne fået 600.000 flere biler, og vi kører i gennemsnit 24% flere kilometer om året. Det øgede antal biler giver mere trængsel på vejene og gør det sværere at finde parkeringspladser – især i byerne. Derudover er der også sket et fald i den offentlige transport med især nedlagte busruter i udkantsområderne, som udfordrer den daglige mobilitet for mange danskere.

En mulig løsning på disse tre problemstillinger er at gøre samkørsel til en naturlig del af den daglige pendling. Dette har de gjort i Frankrig, hvor samkørsel er blevet en stor del af den daglige pendler transport for mange. For fem år siden stod landet med mange af de samme mobilitetsproblemer som Danmark har i dag, og den franske stat indførte derfor mobilitetsplaner, hvor de i samarbejde med trafikselskaber og virksomheder fokuserede på offentlig transport, (el)cykler og samkørsel.

Netop Frankrigs situation er inspirationskilden for at FDM valgte at udbrede samkørsel gennem en fransk udviklet platform, som FDM opererer under navnet Ta’Med i Danmark.

”Der er ingen grund til at genopfinde hjulet, når det allerede er gjort. Der er flere samkørsels-apps i Frankrig, og vi er gået efter den, i vores optik, bedste app. Så vi i FDM udvikler ikke på appen, men vi trækker og bygger ovenpå en stor erfaring”, fortæller Clément Guasco, som er digital forretningsudvikler hos FDM.

 

Løsning på et samfundsproblem

Den udfordring som Aarhus og resten af Danmark står overfor, med et stigende antal biler på vejene, er både et klimaproblem, et mobilitetsproblem og et samfundsproblem.

”Dårlig mobilitet er ikke kun et problem for pendlerne, men også for kommunerne og virksomhederne. Undersøgelser viser, at jo mere besværlig pendling medarbejderne har, jo hurtigere siger de deres job op. Derfor er det også kommunernes og virksomhedernes behov at øge mobiliteten for sine medarbejdere”, siger Clément Guasco.

 

Samkørsels klubber

Som Clément Guasco fortæller, så ligger en stor del af udfordringerne hos virksomhederne. Derfor opfordrer han også til at skabe samkørsels klubber, hvor virksomhederne og kommunerne faciliterer lokale samkørsels ordninger.

”Som virksomhed kan man opfordre til samkørsel på flere måder. Man kan f.eks. reservere de gode parkeringspladser tættest på indgangen til samkørsel eller starte en samkørsels klub med sjove konkurrencer, som på sigt spreder sig til flere kollegaer. Det er en god måde for virksomhederne at sænke deres klimaaftryk mens de styrker den sociale sammenhold på arbejdspladsen”, fortæller Clément Guasco.

 

Fakta

  • Læs mere om hvordan du kan lave samkørsel med dine kollegaer
  • Læs mere om appen Ta’Med her
  • Som partnerfirma bidrager man til et bedre klimaaftryk for virksomheden samt virksomhedens ansatte er dækket af en forsikring
  • Ved at blive samkørselspartner får man bl.a. hjælp til at opbygge en samkørselsklub på sit kontor. Man kan komme i gang som gratis samkørselspartner eller vælge en udvidet pakke som inkluderer særlig rådgivning og særlige incitamenter såsom p-pladser, gavekort og andre goder for at tilskynde til samkørsel.
    Hvis din virksomhed har interesse i at blive samkørselspartner, så kontakt Pindar Mouritsen på pkm@fdm.dk eller tlf. 29133742 og hør om de forskellige muligheder.