Nyt sommerforløb sætter spot på klima

I det store katalog med alt fra fodboldskole til Tik Tok dans kunne børn fra 6. og 7. klasse i år også gå til klima i deres sommerferie på forløbet Green ChangeMakers.

En af årets deltagere, Eleanor O'keeffe på 13, vil gerne mødes med andre børn og lære om, hvad man selv kan gøre. 

”Jeg vil meget gerne mødes med nogle andre klima-interesserede børn og lære om værktøjer og metoder til at bidrage positiv i kampen om klimaet,” siger Eleanor O'keeffe, om Green ChangeMaker forløbet.

Alle er en del af løsningen

Green ChangeMakers forløbet har til formål at vise og gøre det konkret, hvordan man kan gøre en forskel – uanset alder.

”Med forløbet var det vigtigt for os at vise, at vi alle er en del af løsningen - også selvom man ikke kan stemme endnu eller har det helt store forbrug, så kan man sagtens være med til at påvirke beslutninger i familien, med vennerne, i skolen og til fritidsaktiviteter,” siger Sara Andersson, projektleder, Green ChangeMakers.

Brug for både hoved og hænder

I løbet af ugen blev deltagerne klogere på, hvordan vores forbrug af mad, tøj og ting og sager har stor indflydelse på klimaet, og hvordan vi hver især kan være med til at gøre en forskel uanset alder.

Deltagerne skulle både bruge både hoved og hænder, når de undervejs skulle prøve kræfter med:

  • at skille elektronik ad hos Reparations Konsortiet
  • upcycle deres aflagte tøj med hjælp fra designer Mie Blond
  • blive klogere på, hvad overskudsmaterialer kan bruges til hos TheUpcycl
  • og blive overvældet over, hvor meget god mad, der hver dag bliver smidt ud og reddet af Skraldecaféen

”For at skrue programmet rigtigt sammen, har vi forinden lavet en række workshops og fokusgruppeinterviews med målgruppen. Det viste sig hurtigt, at ”gå til klima” var ”nørdet”, men at netop de færdigheder, deltagerne får ved at deltage var ”cool”. Så i programmet lagde vi vægt på, at det handlede om hands-on, kreative workshops som at sy, reparere, lave mad og lave film – og ikke mindst hygge med nye venner,” siger Sara Andersson.

Sidstnævnte - det sociale – har også fyldt i planlægningen af klima-ugekurset, for netop fællesskab er en vigtig brik, når vi vil være grønnere.

”Forskningen viser os, at det sociale aspekt har kæmpe betydning for, om vi lykkes med vores grønne vanebrud. Uanset om man er barn eller voksen, så er det sjovere og nemmere at ”være grøn”, når man er det i fællesskab,” siger Sara Andersson.

Klima og fællesskab

Netop mixet af den konkrete viden om klima og fællesskabet med andre klimainteresserede børn, ramte plet hos Eleanor O'keeffe.

”Det var helt vildt spændende at være med på forløbet. Vi lærte både meget om klimaet - og på samme tid lærte vi nogle nye at kende,” siger hun.

Green ChangeMakers er udviklet som et pilotprojekt, med støtte fra Aarhus Kommunes Klimafond, for at undersøge, hvordan man kan klæde den næste generation bedre på til at tage del i klimaudfordringen.

Læs mere om Green ChangeMakers her.