Batteriløsning sikrer Vestas og KONSTANT Net særlig hæderspris

På parkeringspladsen foran Vestas’ hovedkontor i Skejby står en stor boks pakket pænt ind. Inde i boksen sidder to kæmpe batterier.

Når vinden blæser, og Vestas’ vindmøller producerer masser af strøm, så gemmer batterierne strømmen.

Derfor kan Vestas forsyne deres biler med strøm fra egne vindmøller. Medarbejdere og gæster, kan bruge de mange nye ladestandere, der er stillet op foran kontoret. Og batterierne kan endda også være med til at skabe balance på det lokale elnet, så vi nemmere og billigere kan skabe et samfund, hvor al energi kommer fra vedvarende energikilder. Uanset om vinden blæser eller ej.

Derfor fik Vestas og KONSTANT Net torsdag eftermiddag overrakt Klimachefens Hæderspris af Henrik Müller, klimachef i Aarhus Kommune.

”Vestas og KONSTANT Net får prisen, fordi de har gjort en ekstra indsats for fremtidens elnet. Ikke kun for dem selv, men på en måde så de er med til at gavne hele samfundet. De har vist, at det godt kan lade gøre at lave løsninger sammen, elselskab og virksomhed imellem, der skaber bedre muligheder for både balancering og lagerkapacitet – noget vi i den grad har og får brug for når alle dele af samfundet skal skifte fra fossile brændsler til vedvarende energi,” siger Henrik Müller.

 

Vestas og KONSTANT Net sammen på scenen

”Klimachefens Hæderspris går til…… Vestas og KONSTANT Net!”

Der blev klappet igennem hos konferencens ca. 450 deltagere, mens prismodtagerne fra både Vestas og KONSTANT Net fandt vej til scenen for at tage imod prisen.

I år gik prisen til Vestas og KONSTANT Net for deres arbejde i Klimaalliancen – og for at gå foran i den grønne omstilling – med en løsning hvor Vestas’ batterier potentielt kan bruges til at balancere elnettet. En teknisk løsning, som KONSTANT Net har været med til at udvikle.

I Vestas er der stor glæde at spore over prisen:

”I Vestas er vi meget taknemmelig for prisen for denne løsning, der er et nyt skridt på vejen til, at vi kan elektrificere mere af vores samlede energiforbrug med vedvarende energi. Som en virksomhed, der arbejder med vedvarende energi og har base i Aarhus, giver det sig selv, at vi har både ansvar for og interesse i at vise sammen med vores lokale partnere, at man godt kan drive en stor virksomhed på en klimarigtig måde,” siger Lars Chr. Christensen, VP Storage and Energy Solutions, Innovation and Concepts, fra Vestas.

Og hos KONSTANT Net er de stolte af både samarbejdet - og trofæet:

”Jeg vil gerne på vegne af Konstant Net takke Vestas for et supergodt og professionelt samarbejde under hele projektet. Mange dele af vores egen organisation har på den ene eller anden måde været involveret i projektet, og vi er meget stolte af at kunne bidrage til fremtidens grønne og fleksible elforsyning,” siger Lars Fonnesbæk, Funktionsleder, fra KONSTANT Net. 

Nytænkende batteriløsning

Det, Konstant og Vestas viser med deres batteriløsning, er at både lokal lagring af energi og samarbejde mellem elnettets driftsansvarlige aktører og dets brugere godt kan føre til en fælles gevinst.

Netop den dialog er vigtig at få frem i lyset, hvis vi skal lykkes med en fremtidig el-infrastruktur, der kan håndtere og udnytte vedvarende energi bedst muligt og sikre en samfundsmæssig bæredygtig udbygning af de bynære elnet.

I fremtidens elforsyning er der nemlig behov for lokal lagerplads til både vedvarende energi og til at skabe den fornødne fleksibilitet, der sikrer den fremtidige drift. Derfor er løsningen fra Vestas og Konstant smart.

Førhen har elnettet gået lineært fra 'hovedforsyningen' til ’stikkontakterne'. Og vi har skabt vores energi primært ved at brænde noget af til blandt andet el, transport og opvarmning.

I fremtiden skal vores energi i langt højere grad komme fra både sol og vind, mens vi skal elektrificere meget mere af energiforbruget for at komme udledninger til livs.

Derfor er der behov for, at vi kan gemme strømmen, når der både er overskud og ”ledig plads i kablerne”, til når solen ikke skinner og vinden ikke blæser, eller til når der er flaskehalse i elnettet. Her er lokal lagringskapacitet en vigtig del af løsningen. Og det er Vestas’ og Konstants løsning et godt eksempel på.

Om prisen

Klimachefens Hæderspris uddeles til en aktør i klimaindsatsen i Aarhus. Prisen kan gives til små-, mellemstore og store virksomheder, NGO og/eller organisationer

Prisen gives til en aktør, der går en ekstra mil og tager ansvar ud over det normale, enten ved at tage et bredere ansvar end man ’behøver’ eller ved at være ekstra modig.

 

Vil du vide mere?

Så er du velkommen til at kontakte:

  • Fra Vestas:
    Kristian Holmelund Jakobsen, kommunikationsmedarbejder i Vestas på tlf. 5221 1467

  • Fra KONSTANT Net:
    Lars Pedersen, kommunikationsmedarbejder i KONSTANT Net på tlf. 2476 8077