Fokus på madspild giver pote

I Aarhus arbejder borgere i alle aldre på at mindske byens klimaaftryk. Også på plejeområdet i kommunen arbejdes der målrettet med at skabe et lavere klimaaftryk. Et af fokusområderne er at mindske madspildet. Noget, der både kommer klimaet og plejehjemmenes økonomi til gode.

På Vikærgården, der er et center for korttidsplader under Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommun, har køkkenpersonalet med en relativ beskeden indsats i to uger lykkedes med at reducere madspildet med næsten en tredjedel.

Hvad er det, I har gjort?

”Det er jo faktisk nogle små justeringer. Vi har bestilt mindre kød, da vi kan se det ikke altid bliver spist. Vi har brugt brødrester til for eksempel croutoner, og vi har gemt overskydende mad til "ønskekost". fortæller Birthe Bødskov Mikkelsen, der er serviceleder på Vikærgården.

Stor husholdning

 

Inden forsøget havde Birthe Bødskov Mikkelsen og hendes medarbejdere en forestilling om, at de nærmest ikke smed noget ud. Men da de vejede det, blev det meget konkret, og det var med til at skubbe til deres tankegang. 

”Jeg plejer at sige, det er lidt som at drive en stor husholdning. Derfor er det jo noget med at få et fokus på ting som, hvad vi kan bruge igen? Hvad skal vi ikke have for meget af? Hvornår kan vi koge noget til fond eller sørge for at grønt ikke står i køleskabet for længe, men i stedet bruges i en salat eller andet,” siger Birthe Bødskov Mikkelsen.

En af de indsigter arbejdet har givet er, at det først og fremmest handler om at blive mere bevidste om vaner og gøre det til en daglig snak. Efter sommerferien vil de på Vikærgården undersøge spildet på de enkelte afdelinger nærmere.

”Igen handler det om at blive bevidst om, hvad man kan gøre - og gøre det til noget, der omfatter alle medarbejdere. Hvor stor en portion skal man for eksempel tage? Man kan nok aldrig helt undgå madspild, men vi kan hver især blive bedre til at reducere det,” siger Birthe Bødskov Mikkelsen.