Grønt akademi er et hit

Uffe Vinther Kristensen, delprogramleder i Aarhus Kommunes klimaindsats for delprogrammet Industri og Landbrug - som står bag Det Grønne Akademi

Hvad får man, hvis man krydser en flok ledige akademikere med virksomheder, der har brug for hjælp til grøn omstilling?

Svaret er: Det Grønne Akademi i Aarhus.

Det Grønne Akademi går i al sin enkelthed ud på at opkvalificere ledige akademikere med viden og værktøjer inden for grøn omstilling af virksomheder.

Herefter bliver deltagerne matchet med en virksomhed.

Og så sætter de ind med alle deres tidligere erfaringer og nye kompetencer, som grønne forandringsagenter, og hjælper virksomheden med deres grønne transformation.

”Forandringsagenten er lidt som den tidligere anfører i FC Barcelona, Andrés Iniesta. Han scorede ikke så tit, og han synede ikke af meget. Men han var en værdifuld playmaker, der kunne ligge de rigtige afleveringer – og det er i princippet det, forandringsagenten skal kunne,” forklarer Uffe Vinther Kristensen, der er delprogramleder i Industri og Landbrug, der er en del af Aarhus Kommunes klimaindsats.

Det er netop i delprogrammet Industri og Landbrug, i Aarhus Kommunes klimaarbejde, at Det Grønne Akademi er opstået.

”Vi oplevede, at virksomhederne ofte manglede hjælp til at skabe sig et overblik over, hvad de egentlig havde brug for hjælp til, inden de går ud og hyrer en rådgiver,” forklarer Uffe Vinther Kristensen.

”Og det behov kan forandringsagenten dække,” tilføjer han.

Ombejlet projekt

Det Grønne Akademi er i dag et temmelig ombejlet og efterspurgt projekt landet over.

For nyligt blev projektet fremhævet af CONCITO og Mandag Morgen som et godt eksempel på opkvalificering i forbindelse med grøn omstilling.

Og Det Grønne Akademi har endda også fået scenetid på Folkemødet på Bornholm, ligesom man til Klimafolkemødet i Middelfart kan høre om akademiet til september.

”Der er virkelig mange, der gerne vil lave Det Grønne Akademi sammen med os. Andre kommuner. Nationalt og internationalt. Der er en kæmpe interesse, og jeg er virkelig stolt over, at vi lykkes med det her projekt, og at andre også kan se værdi i det,” siger Uffe Vinther Kristensen.

Ud af interessen er der nu også vokset en ambition om at skalere Det Grønne Akademi.

”Med den kæmpe interesse vi oplever for Det Grønne Akademi, arbejder vi faktisk lige nu på at søge eksterne midler til at lave en national og international version,” siger Uffe Vinther Kristensen.

Grønt akademi på tredje år

Det Grønne Akademi kører lige nu for tredje gang.

Indtil videre har i alt 87 deltagere og 40 virksomheder været igennem akademiet.

Næste akademi er allerede klar til start i september 2022, måske kender du en virksomhed – eller en ledig, der skal tippes? Der er nemlig allerede nu åbent for tilmeldinger. 

”Den feedback vi får fra virksomhederne er, at det er en enorm inspiration og hjælp, at få et lille hold grønne forandringsagenter ind i virksomheden under forløbet. Her hjælper de med at samle data og viden i organisationen, så virksomheden får det nødvendige overblik, til at sætte en strategisk retning og komme ud over stepperne med deres grønne omstilling,” siger Ulla Maria Aude, der er projektleder for Det Grønne Akademi. 

I år er det blandt andet virksomheder som Tetra Pak, der får hjælp af grønne forandringsagenter.

Læs om forandringsagenternes forløb hos Tetra Pak her.

Klimaindsats

Det Grønne Akademi er en af Aarhus Kommunes mange forskelligartede klimaindsatser.

Akademiet bor i klimadelprogrammet ’Industri og Landbrug’ i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, hvor Uffe Vinter Kristensen er delprogramleder.

Det grønne akademi drives af projektleder Ulla Maria Aude, og er et samarbejde på tværs af kommunens klima- og beskæftigelsesindsats og Erhvervsakademiet.

Gennem forløbet får de grønne forandringsagenter værdifulde værktøjer og konkret erfaring med videre i jobsøgningen.

Og virksomhederne får en god starthjælp til deres grønne omstilling.

Tilmeld dig Det Grønne Akademi

Deltag som virksomhed:
Er du interesseret i at deltage som virksomhed? Så kontakt projektleder Ulla Aude på aum@aarhus.dk eller på tlf. 41 85 85 69. 

Deltag som ledig: 
Er du ledig, og vil du gerne være med som deltager, så kontakt Martin Kjær fra Jobcenter Aarhus på vtv@aarhus.dk, og skriv att. Martin Kjær i emnefeltet. 

Læs mere

Læs mere om det grønne akademi her.
Gå til Aarhus Kommunes klimastrategi
Gå til Aarhus Kommunes klimahandlingsplan