Langenæs Dagtilbud giver ødelagt legetøj nyt liv

En torsdag formiddag i oktober var en gruppe af børnehavebørnene fra Langenæsstien 6A, der er en del af Langenæs Dagtilbud, samlet udenfor.

De var godt pakket ind fra top til tå og helt bevidste om, hvor den store balje med indsamlet og aflagt legetøj skulle hen.

Børnene havde selv været ude og finde det nedslidte legetøj på legepladsen og afleverede det i baljen.

Med stor begejstring og stolthed fik børnene selv sorteret legetøjet og smidt det i tre forskellige containere ude foran børnehaven.

 

Meget bevidste børn

Langenæs Dagtilbud og afdelingen Langenæsstien 6A har en stærk naturprofil. Det mener pædagogisk leder Helle Andreasen har gjort det oplagt at tage del i projektet:

”Vi har for eksempel taget snakken om, hvorfor man ikke skal smide plastik i naturen, og hvad man kan bruge det til igen,” fortæller hun. 

Børnene har været vældigt interesserede. Men, hvorfor må man ikke lade plastik ligge i naturen?

”Nej, fordi så kommer fuglene og spiser det – de kan måske ikke tåle det og kan måske også blive syge,” fortæller en af pigerne fra børnehavegruppen.

 

Vil købe ”nyt” BIO-plast i fremtiden

Det ligger i Langenæs Dagtilbuds DNA at være bæredygtige og økologiske - og med omgivelser fyldt med natur er bæredygtighed ifølge Helle Andreasen noget, børnene bliver meget bevidste om: 

”Børnene har jo været med til at samle det ind og finde ud af, hvad der var i stykker, og hvad der skulle smides ud. Børnene går meget op i det, de synes det var spændende, og jeg tror også de tænker, at det er en god idé, for så kan de få noget nyt legetøj – uden huller i,” fortæller hun.

Sidste step er i fremtiden at købe noget ”nyt” legetøj fra Dantoy, der er lavet af genanvendt BIO-plast. Det er for at vise børnene at de, ved at donere noget af det aflagte, kan få noget nyt.

Indsamlingen af det ødelagte plastiklegetøj sker i samarbejde med Dantoy og projektet ”Take Back”.

Få mere viden om projektet

  • Projektet ”Take Back” er udviklet af Dantoy, Langenæs Dagtilbud og Børn og Unges klimaindsats samt Aarhus Kommunes team bag Cirkulær Økonomi og Plaststrategien.

  • Målet er at genanvende mere plastaffald.

  • Af det ødelagt legetøj producerer Dantoy nyt og genanvendt legetøj. Det nye legetøj bliver solgt til flere virksomheder og vil kunne købes gennem Aarhus Kommunes indkøbsaftaler.

  • Projektet evalueres nu, med henblik på evt. udbredelse af Take Back-konceptet.

  • Børnene bidrager igennem projektet til en styrket cirkulær økonomi og mindsket restaffald.

 

Sådan fungerer indsamlingen:

  • Plastiklegetøjet i daginstitutionerne stammer ofte fra Dantoy. Det er svanemærket og produceret i Danmark.
  • I pilotprojektet placerer Dantoy 3 pallekasser foran daginstitutionen. I samarbejde med børnene indsamler og sorterer medarbejderne aflagt legetøj og kommer det i pallekasserne. Dantoy henter herefter pallekasserne igen.