Sporten spiller med i den grønne omstilling

Katrine Pedersen, Cheftræner for AGF (tv), Anne Jensen (Branding og bæredygtighedschef i AGF), Clara Lucia Tonnisen og Kathrine Svejstrup (Permasport). AGF er gået med som samarbejdspartnere af Global Goals World Cup Denmark og kickstarter samarbejdet med at invitere på stadion den 28. Maj.

Med over 500 idrætsforeninger i Aarhus har sporten en helt særlig rolle i Aarhusianernes kultur- og fritidsliv.

Den nye forening Permasport skiller sig dog ud fra mængden.

Her mødes medlemmerne nemlig ikke for at dyrke en bestemt sportsgren, men for at arbejde med, hvordan eksisterende sportsfællesskaber kan inspirere til grønne handlinger - både inden- og uden for sportsverdenen.

Stort grønt potentiale i sporten

Forperson Clara Lucia Tonnisen ser, at et de mange potentialer der ligger i at samles i sportens fællesskaber også er mobilisering for den grønne omstilling.

“I sporten har vi allerede at gøre med en gruppe mennesker, som er sammen om et fælles mål. Der ligger noget enormt interessant i, at arbejde med hvordan man bruger den fællesskabsånd til at arbejde for et mål, der er større end sporten selv, f.eks. den grønne omstilling,” siger Clara Lucia Tonnisen.

Grønnere idrætsfællesskaber

Clara Lucia Tonnisen mener, at sporten er et overset forum for arbejdet med grøn omstilling; selv for mange af dem, som ellers handler med omtanke for klima i hverdagen.

“Vi er enormt bevidste om klimaet derhjemme, på arbejdet eller på studiet. Men så snart man træder ind i sportsklubben, så er man ikke så klimabevidst,” siger Clara Lucia Tonnisen og peger på, at det er en sjældenhed, at man stiller spørgsmålstegn ved manglede klimahandling fra bestyrelser i sportsforeninger. “Det er vildt interessant, hvorfor vi ikke gør det, når mange er relativt bevidste i andre sammenhænge.”

Det vil Permasport lave om på med en vision om at kommunikere og “lege med” verdensmålene i sporten.

Permasport vil bl.a. kompetenceudvikle sine 21 medlemmer til at føre bæredygtige praksisser ind i de forskellige grene af sportsverdenen, de repræsenterer. Det kan f.eks. være at organisere fælleskørsel til træningen, vælge at genbruge spilletrøjer eller implementere affaldssortering på sportsfaciliteter.

Aarhus i førertrøjen

Ifølge Clara Lucia Tonnisen er Aarhus en af de byer, som går forrest med at tænke grønne vaner ind i sportslivet. DGI-byen i Aarhus C er bæredygtigheds certificeret og bærer ”grøn nøgle”- mærket og Aarhus’ egen fodboldklub AGF har, som den eneste klub i Danmark, ansat en chef for bæredygtighed.

“Den grønne omstilling er endelig på agendaen i sportsverdenen. Større organisationer som DIF og DGI ‘tapper ind’ og laver klimapolitikker og klimarapporter. Der begynder at ske ting,” siger Clara Lucia Tonnisen. “Permasport giver lige et ekstra skub til troen på, at man også kan være klimabevidste borgere, når man dyrker sin sport.”

World Cup på havnen til sommer

Et af Permasports hovedprojekter er Danmarks deltagelse i Global Goals World Cup, en international kvindefodboldturnering som kombinerer fodbold og handling på FN’s  17 Verdensmål.

Kvinder fra både organisationer, arbejdspladser, foreninger eller i vennegrupper kan stille som fodboldhold i turneringen, så længe de forinden etablerer et lokalt forankret projekt med udgangspunkt i et af de 17 verdensmål.

Global Goals World Cup afholdes i Aarhus for første gang til August med Permasport som hovedarrangør. Blandt de nuværende tilmeldte hold er Real Relief, Mino Ung og Ungdommens Røde Kors.

Vil du spille med?

Det er stadig muligt at stifte et hold og tilmelde sig turneringen - Hvis du er interesseret i at deltage i Global Goals World Cup kan du kontakte Clara Lucia Tonnisen på ct@permasport.dk

Nysgerrig på det hele? Læs mere om Global Goals World Cup i Danmark lige her.