Trine og resten af entreprenørenheden gør Aarhus grønnere

Trine Henriette Skovsbøl fra Entreprenørenheden

De går under navnet ’entreprenørenheden’ og er en del af Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Det er dem, der sørger for rene fortove, smukke blomsterkummer, tømte skraldespande, trimmet grønt og alt det andet, der holder kommunens flotte figur.

Og så er de også i fuld gang med en ambitiøs klimaindsats. Entreprenørenheden vil nemlig være CO2-neutrale i 2030.

”Eller egentlig helst og gerne før,” siger Trine Henriette Skovsbøl, der er entreprenørenhedens maskinkoordinator og dermed ansvarlig for enhedens cirka 1300 maskiner. ”For hvis vi kan, hvorfor så ikke gøre det?” tilføjer hun.

Så grøn som muligt!

Trine Henriette Skovsbøl har været i Entreprenørenheden i knap et år, og hendes fokus er soleklart: ”For mig gælder det om at gøre Entreprenørenheden så grøn som overhovedet muligt.”

Målet er i første omgang at nedbringe entreprenørenhedens CO2-udledning mest muligt i midtbyen. Og derfra sprede omstillingen ud til arbejdet over hele kommunen.

Entreprenørenhedens største udfordring mod målet om CO2-neutralitet i 2030, eller før, er imidlertid de 1300 maskiner, som enheden bruger i det daglige arbejde. Det er både biler og ladvogne og maskiner som plæneklippere, trucks og hækklippere.

Maskinerne hjælper med at løse arbejdsopgaverne både godt og hurtigt. Men de koster også kassen på CO2-kontoen, da mange maskiner på markedet bliver drevet af diesel.

Entreprenørenheden er dog allerede lykkedes med at udskifte en god håndfuld køretøjer fra fossile drivmidler til el. Ligesom de har indkøbt en stor el-plæneklipper, der ifølge medarbejderne både kører godt og støjer mindre end det dieselslugende alternativ.

Trine Henriette Skovsbøl fra Entreprenørenheden foran enhedens nye el-græsslåmaskine

I august 2021 landede den første store maskine på el, en 5-tons eltruck, hos enheden. Og snart kommer også en ny el-fejemaskine og en el-flishugger og gør Entreprenørenhedens arbejde endnu grønnere.

Grønt pres på producenter

Trine Henriette Skovsbøl står for indkøb af nye biler og maskiner, og her er der gået sport i at nærstudere markedet for grønne muligheder og udfordre og stille krav til producenterne.

For hvor almindelige elbiler i dag findes i stribevis på markedet, så spytter producenterne ikke ligefrem ladbiler, gaffeltrucks og gravemaskiner på el ud på markedet endnu.

I starten af marts sendte Trine Henriette Skovsbøl og kollegaerne et udbud på 15 ladbiler afsted. Og her var der stillet krav til grønnere brændstof – på den måde er udbudende med til at skubbe producenterne i en grønnere retning.

”Forud for udbuddet har vi lavet et kæmpe stykke arbejde med at undersøge alle muligheder. I den proces fandt vi desværre ud af, at el ikke var en mulighed i det her tilfælde – endnu. Det næstbedste var i stedet drivmidlet HVO, der er et 90% CO2-neutralt brændstof, så derfor er det blevet et ultimativt krav til leverandøren,” fortæller hun.

Vil gå foran

Tenna Olsen, der er afdelingsleder i Entreprenørenheden, ser ligesom Trine Henriette Skovsbøl, også grønne muligheder alle vegne, når hun kigger ud over Entreprenørenheden.

Og så er hun optaget af, at enheden også kan flytte andre ved at gå foran – og fx stille grønne krav i udbudsmaterialet til producenterne.

”Vi tror på, at det er bedre at gå foran og gøre noget, end at sidde på hænderne og vente. Og så har vi opdaget, at vi også kan flytte noget omkring os, ved at insistere på grøn omstilling i vores egen butik og stille spørgsmål, krav og udfordre,” siger Tenna Olsen.

Klimahandlingsplan på vej

Den grønne omstilling af entreprenørenheden er allerede godt i gang, og Trine Henriette Skovsbøl og resten af entreprenørenheden klør ihærdigt på mod målet om fossilfrihed i 2030.

Snart får de hjælp af en målrettet klimahandlingsplan, der netop er ved at blive udarbejdet. Den skal være med til at holde øjet på bolden og guide Entreprenørenheden resten af vejen over den grønne målstreg.

”Hver dag kigger jeg på mine to små børn derhjemme og tænker på, hvad det er for en verden, jeg vil efterlade til dem. Vi kan alle sammen omstille en del derhjemme. Men jeg er også så privilegeret, at jeg kan gøre en grøn forskel i mit arbejde, så den mulighed har jeg grebet,” siger hun.