Gå til hovedindhold

Alia inspirerer til energibesparelser med midler fra KlimaPuF

Da Alia Chapook kom til Danmark fra Irak for over 20 år siden, lærte hun, at det kunne betale sig at investere i et nyt køleskab for at spare på strømmen. Da energikrisen ramte i efteråret, besluttede hun sig for at søge puljen KlimaPuF, så hun kunne give sine erfaringer videre og inspirere etniske minoriteter til at bo og leve med et lavere energiforbrug.

Indhold

  Alia Chapook har arbejdet som togfører i 10 år, men en skade sendte hende på førtidspension. Alia var ikke god til at sidde stille derhjemme, og hun besluttede sig for at etablere foreningen Sundheds Rewaq, som hun driver fra sit kontor i Frivilligcenter Aarhus. Foreningen har til formål at lære medlemmerne om sundhed og bryde med den ensomhed, hun selv oplevede, da hun var sygemeldt fra sit arbejde.

  Medlemmerne af foreningen kommer fra mange etniske minoriteter, hvor der ikke er tradition for at tænke på, hvordan man lever klimabevidst. Med sine egne erfaringer med at spare på energiforbruget, til gavn for både klimaet og pengepungen, søgte Alia puljen KlimaPuF om støtte til arrangementet ”Forstå din elregning og hvor der kan spares”. Arrangementet var målrettet medlemmerne af Sundheds Rewaq, aarhusianske bydelsmødre, boligsociale medarbejdere og andre nysgerrige.

  Til arrangementet var der fokus på at give deltagerne viden om, hvordan de kunne spare på strømmen derhjemme, for som Alia skrev i sin ansøgning ”de bruger ofte mange forældede elektriske apparater i deres køkkener - det er dagligdag og hverdagsting, men det koster dyrt for målgruppen.”

  Grøn dresscode

  Til arrangementet, der løb af stablen den 7. december 2022, blev der dækket op med grønne duge og servietter. Og der var grøn dresscode – deltagerne mødte op i grønne jakker eller bluser. ”Grøn er det vigtigste – vi skal tænke på miljøet,” fastslår Alia og fortsætter, ”vores elforbrug har stor betydning for klimaet. Klimaet ændrer sig, og vi skal alle være med til at passe på, hvordan vi bruger vores ressourcer. Når vi mindsker vores forbrug, er det med til at sikre et bedre liv for alle”.

  55 nysgerrige deltagere blev klogere på deres energiforbrug gennem Alias præsentation, som var visuel og let forståelig ”vi lavede et oplæg, hvor vi forklarede med billeder og tydelig information, hvordan deltagerne kunne spare penge ved at ændre små lavpraktiske ting i deres hverdag: Udskifte deres pærer til LED, slukke for apparater, der står på standby, bruge ovnen mindre og undersøge ældre apparaters energiforbrug,” forklarer Alia.

  Succes med strømbesparende tips

  Alia har selv oplevet, at hun ved at være opmærksom på sit forbrug kunne mere end halvere sin elregning. I dag følger Alia nøje med i, hvornår strømmen er billigst via en app på telefonen. ”Jeg sagde til deltagerne: I skal kigge ud ad vinduet, og når der er tæt trafik udenfor, så skal I lade være med at tænde for jeres apparater, for strømmen om morgenen og sidst på eftermiddagen er alt for dyr!”

  En af deltagerne fortalte Alia, at hun efterfølgende var gået til sin varmemester, og havde fået udskiftet hendes gamle køleskab. Og Ifølge Alia, har det vist hende, at arrangementet har givet deltagerne en viden, de kunne bruge til noget.

  Deltagerne tilkendegav, at de var glade for at høre, at mange af de løsninger, Alia præsenterede for dem, var små tiltag, som de selv kunne handle på. ”Jeg indsamlede navne og telefonnumre fra mere end 25 deltagere, som gerne vil have, at jeg kommer forbi med en elmåler for at måle elforbruget på deres frysere, fjernsyn osv.”.

  Endnu en KlimaPuF-ansøgning i støbeskeen

  ”Det var en fantastik dag! Efter mødet ville deltagerne ikke gå hjem, og der var SÅ mange spørgsmål. Der er også mange, der har kontaktet mig efterfølgende med specifikke spørgsmål til deres elregninger og forbrug,” fortæller Alia.

  Hun har fået blod på tanden og planlægger endnu et klimaprojekt ”KlimaPuF’et var en stor hjælp – hvis ikke jeg havde fået det tilskud, havde jeg aldrig kunnet lave så stort et arrangement med en fællesspisning for så mange mennesker. Så nu har jeg lyst til at søge midler til et videreudviklet projekt,” slutter Alia.

  Ansøg om et KlimaPuF

  Hvis du har et grønt projekt, der også kunne bruge et KlimaPuF, kan du læse mere om puljen her. Næste ansøgningsfrist er den 31. maj 2023 kl. 12.00.

  Sidst opdateret: 9. november 2023