Kan du skifte bolognesen ud med bælgfrugter?
Tre hold medarbejdere fra Aarhus Bibliotekerne tog imod udfordringen stillet af en gruppe studerende fra Aarhus Universitet. Deltagerne indvilgede i at skrue op for det grønne på tallerkenen en uge i maj. Projektet har været en del af en case competition på Aarhus Universitet kaldet ”Aarhus Eats Greener”, som de studerende har vundet med deres løsning: En madkonkurrence, som skal få borgerne i Aarhus til at spise grønnere. Mød de studerende her, hør hvordan det gik og find opskrifterne til sidst i artiklen.

De tre studerende bliver filmet forud for deres præsentation af projektet i Beograd. Fra højre: Andreas Riisborg, Sanne Gudmundsen og Marie-Louise Bengtsson.
Hvad gik projektet ud på?
”Det startede med, at vi alle tilmeldte os Circle U Challenge på Aarhus Universitet i samarbejde med Aarhus Kommune, fordi det var spændende for os at arbejde med bæredygtighed og grøn omstilling. Casebeskrivelsen hed: Hvordan får vi borgerne i Aarhus til at spise grønnere? Og modsat de andre grupper, som vi var oppe mod, valgte vi at afgrænse vores fokus til en gruppe ansatte i Aarhus Kommune,” fortæller Marie-Louise Bengtsson.
Derfra opstod deres idé: en grøn madchallenge, hvor tre hold af fire deltagere spiser fem grønne hverdagsretter. Det hold, som spiser mest klimavenligt og vinder konkurrencen.
De tre studerende havde tilrettelagt konkurrencen, så det var nemt for deltagerne at være med: De havde udviklet fem grønne opskrifter, lavet en indkøbsliste og nogle dialogkort for at starte samtalen om de grønne madvaner. Konkurrencen løb af stablen i uge 18.
Undervejs fik holdene points for deres grønne indsats. Pointsystemet var bygget op i kategorier – fx er det helt fantastisk, hvis man spiser rester, meget godt at spise bælgfrugter, godt at spise grøntsager og kylling og dårligt at spise oksekød og takeaway.
De studerende brugte den velkendte spaghetti bolognese som referenceret – en ret med pasta og oksekød, der udgør ca. 18% af en gennemsnitligt dagligt CO2-forbrug. Hertil udviklede de opskrifter, der kun udgør 2-3% af et dagligt CO2-forbrug, så der var en del procenter at spare.
Hvorfor skulle det være en challenge?
”Vi er blevet meget inspirererede af de her forskellige konkurrencer, hvor man tæller sine skridt og cykler på arbejde. Det er meget sjovere og nemmere for folk at ændre på sine vaner, hvis man gør det sammen med andre,” fortæller Andreas Riisborg. ”Noget af det, vi fandt ud af, var nemlig også, at selvom man gør alting klar og forbereder opskrifter, indkøbslister og step-by-step, så er det ikke altid nemt at ændre folks vaner.”
”Derfor har vi også haft meget fokus på, at det skulle være sjovt – både for os og for deltagerne. Så den visuelle identitet og det sprog, vi har arbejdet med, har været sjovt. For eksempel er ’Kh’ ikke længere ’kærlig hilsen’ men ’klimahilsen’,” fortæller han.
Hvad har været godt, og hvad har været udfordrende?
”Overordnet set er det gået godt. Vi har haft for øje, at det helst skulle kunne tappe ind i en hverdag – og den består jo af alt muligt. Så skal man til fødselsdag, og så skal man det ene og det andet. Det var derfor ikke vigtigt, at man fulgte opskrifterne så punktligt, det var mere vigtigt at man prøvede at holde sig til det, der var mere klimavenligt – de fik man nemlig også point for,” fortæller Sanne Gudmundsen.
Hvad har det betydet for jer at lave projektet?
”Vi har lavet opskrifterne – og de smagte rigtig godt,” fortæller Sanne med et smil på læben.
”Ja altså, vi i spiser i forvejen klimavenligt – men snakken blandt os, har gået meget på, hvordan man får andre til at gøre det. Fx i forhold til generationskløften – det har virkelig sat nogle ting i perspektiv. Hvordan kan vi skabe en god dialog om vores madvaner?” spørger Marie-Louise.
”Jeg tror ikke, at jeg har fået mere viden, end jeg havde i forvejen – men der er nogle ting, der har rodfæstet sig på en anden måde ift. hvilke fødevarekategorier, der er bedre at spise fra,” fortæller Andreas, og han uddyber:
”En af mine største aha-oplevelser var, da jeg så, at de her fødevaregrupper, som er bedre for klimaet – de hænger jo faktisk sammen med fødevarestyrelsens kostråd."
Nu skal de studerende præsentere deres projekt på en klimakonference
På søndag tager Andreas, Marie-Louise og Sanne til Beograd i Serbien for at præsentere deres projekt på en klimakonference.
Vil du udfordre dine venner eller familie i en grøn challenge? Eller bare have inspiration til 5 grønne hverdagsretter? Så kan du downloade de studerendes retter lige her.