Gå til hovedindhold

Kunsten som Dynamo for en grøn fremtid

Hvordan kan et kunstværk sætte gang i et vanebrud? Det gav seks studerende deres bud på, da Århus Kunstakademi og Aarhus Omstiller inviterede til et open call. En konkurrence som i al sin enkelthed gik ud på, at deltagerne lavede et skitseforslag til et kunstnerisk værk, som kan understøtte en grøn handling. Vinderen blev Linda Fuglsang med sit værk ”De Måbende”.

Indhold

  kke al motivation kommer af tal og fakta. Nogle gange skal sanserne sættes i spil, og det gælder ikke mindst i arbejdet med den grønne omstilling. Kunsten kan både tale til betragterens følelser og skubbe til den politiske debat. Århus Kunstakademi og Aarhus Omstiller indgik derfor et samarbejde om en kunstkonkurrence, hvor de deltagende studerende skulle lave skitseforslag til kunstværker, der motiverer til grøn handling.

  ”Kunsten kan være med til at øge bevidstheden, vække vores nysgerrighed, bane vejen for eftertanke og omtanke og inspirere os på vejen mod en bæredygtig fremtid. Derfor siger vi, at kunsten kan være en dynamo for en grøn fremtid. Rammen for konkurrencen var en spændende udfordring, som vores studerende har gået til med stor dedikation” – siger Marianne Gasbjerg, rektor på Århus Kunstakademi.

  Da startskuddet til konkurrencen lød, blev de studerende klædt på med klima-viden og fik til opgave at vælge et af nedenstående 10 grønne råd, de ønskede at kommunikere gennem deres kunstværk.

  • Jeg vil gå, cykle eller tage offentlig transport
  • Jeg vil halvere mit kødforbrug
  • Jeg vil kraftigt reducere mit indkøb af nye ting og sager
  • Jeg vil lade være med at flyve
  • Jeg vil energi-optimere min bolig
  • Jeg vil reducere mit madspild
  • Jeg vil halvere mit dataforbrug
  • Jeg vil reparere mine ting, når de går i stykker
  • Jeg vil gøre min have til en CO2-magnet
  • Jeg vil ikke investere i fossile brændstoffer

   

  Konkurrencen skydes i gang med et oplæg om grønne vanebrud de studerende kan arbejde med i deres skitseforslag.

  Linda Fuglsang løb med sejren

  Bedømmelsesudvalget var sat på en svær opgave, da de blev præsenteret for seks gennemarbejdede og udtryksfulde værker.

  Bedømmelsesudvalget fra venstre: Peter Lunding, billedkunstner og arkitekt / underviser, Pernille Andersen, billedkunstner / underviser, Svend-Allan Sørensen, billedkunstner / underviser, Marianne Gasbjerg, kunsthistoriker / rektor på Århus Kunstakademi og uden for billedet Sara Andersson / Aarhus Omstiller

  De studerendes skitseforslag blev bedømt på:

  • Hvor tydeligt de formidlede en idé til et kunstværk, der kan understøtte den grønne omstilling
  • Hvilke af de ti grønne råd, værket skulle understøtte
  • Hvor høj grad værket får betragteren af kunstværket til at blive nysgerrig på det grønne budskab
  • Hvordan værket kan realiseres.

  Her ses fem af de deltagendes skitseforslag, som talte alt fra idéer til plakater, malede fortovsfliser, en performance og ”art-money” (kunst som betalingsform).

  Fra venstre: Tim Kofoed, Jette Rasmussen, Ole Overgaard Rasmussen, Birgitte Tolderlund og yderst til højre værk af Mette Rosendal.

   

  Vinderen blev Linda Fuglsang, med sin knap 5 m2 store isskulptur ”De Måbende”.

  ”Jeg har med mine isskulpturer sat fokus på de forhøjede varmegrader og medfølgende stigende vandstande. Værket er et stille opråb om, at vi mennesker stadig til en vis grad står og ser måbende til, når vi på egen krop oplever en hedebølge og bliver lige overrasket, når naturen overrumpler os fysisk som ved en uventet oversvømmelse. Værket illustrerer, hvor galt det kan gå, hvis vi bare lader stå til og fortsætter vores liv som vanligt. Værket er en påmindelse om, at vi hver især har et ansvar for den situation, vi klimamæssigt befinder os i.” – skriver Linda Fuglsang om sit værk ”De Måbende”.

  ”De Måbende” er 1 meter høje isskulpturer omkranset af en cirkel af sandsække, så værket i alt fylder 3 meter i diameter. I bunden ligger en vandtæt membran, der vil holde på noget af smeltevandet, men en del af de 600L vand vil trænge gennem dæmningen, hvilket er med til at forstærke budskabet.

  ”Sandsækkene er valgt, da de ofte associeres med akut beredskab i forbindelse med beskyttelse mod oversvømmelser, hvilket vi her i Danmark oftere og oftere oplever, når vandstanden pludselig stiger langs kysterne eller i fjorde.” – fortæller Linda.

  Linda Fuglsang kunne præsentere et grundigt gennemarbejdet skitseforslag, der tydeligt formidler krisens alvor og motiverer betragteren til at handle NU!

  ”Værket var skræmmende, levende og nærmest uhyggeligt, men hvis det præsenteres på Klimahandledagen den 25. april, så bliver det samtidigt stærkt motiverende til at gøre noget” – siger Sara Andersson om vinderkunstværket.

  Afhængigt af temperaturen vil værket kunne opleves min. 1 dag. Værket er derfor udstyret med en QR-kode, hvor publikum kan finde information om værket og få inspiration til grønne hverdagsvaner.   

  Linda Fuglsang løb med sejren og et præmiehonorar på 2.000kr.

  Konkurrencen er støttet med midler fra Erhvervs- og Kulturforum Aarhus.

  Sidst opdateret: 9. november 2023