Gå til hovedindhold

Ny klimapodcastserie sætter fokus på vaner og adfærd

To adfærdseksperter har gæstet podcasten Aarhus Lytter – Klima i ørene. De forklarer, hvordan vi alle kan arbejde for at opnå et liv med mere bæredygtige vaner, og de taler om at bevare håbet i en tid, hvor klimaets tilstand gør mange af os dybt bekymrede.

 • Læs op

Indhold

  Den 26. januar 2023 var Thomas ”VovemoD” Lütken fra Vanebrudspalæet og bæredygtighedspsykolog Simon Elsborg Nygaard gæster i Klima i ørene, som blev optaget med live publikum i klimacaféen i K10 i Tranbjerg. Det blev til en samtale om gode og dårlige klimavaner og om de psykologiske aspekter af den grønne omstilling. Vi skal alle sammen tage aktiv del i omstillingen, hvis vi skal lykkes med at bremse klimaforandringerne, men hvordan ændrer vi vores adfærd på en måde, der på samme tid skaber trivsel for os selv og reel forandring for klimaet?

  Samtalen udkommer som podcast i dag. Følg linket nederst i artiklen, hvis du vil lytte med!

  Hvordan bevarer vi håbet?

  Et af de emner, de to eksperter kom ind på i løbet af samtalen, er vigtigheden af at bevare håbet i en tid med store og til tider overvældende udfordringer for klimaet.

  ”Der er utroligt meget snak om vilde problemer og fuldstændig uoverskuelig ting, og den enkelte person kan jo aldrig rumme den mængde af problemer,” siger Thomas ”VovemoD” Lütken, og han supplerer med nogle af sine erfaringer fra arbejdet hos Vanebrudspalæet:

  ”Men jeg tror, at nede på den enkeltes niveau kan det bringe den enkelte person styrket til et grundlæggende håb, at man selv bidrager på en måde, der batter.”

  Simon Elsborg Nygaard giver ham ret: ”Noget af det der psykologisk skaber håb er, at man selv gør en forskel. Det at man faktisk omsætter nogle af sine tanker til handling, det genererer håb. Hvis man så samtidig gør det i fællesskab med andre, så er det noget, der styrker håbet, og det er også noget, der gør at de svære følelser, man måtte have, bliver nemmere at rumme.”

  De svære vaner

  Når det kommer til at opbygge grønnere vaner, så har de to eksperter nogle råd til at starte rejsen henimod et mere bæredygtigt liv. Både for klimaets og ens egen skyld – for det giver både håb og en følelse af mening.

  Vi står over for at skulle foretage en markant omstilling af den måde, vi lever på i Danmark, forklarer Simon Elsborg Nygaard: ”Som danskere skal vi ned på en fjerdedel af vores ressourceforbrug for at leve bæredygtigt.”

  En vigtig pointe er dog, at vi risikerer at blive overvældede, hvis vi prøver at nå i mål med det hele på én gang. Nygaard fortsætter: ”Samtidig med at vi tænker, ’ja, vi bliver nødt til at være radikale’, så skal vi også acceptere, at vi kun kan gøre én ting ad gangen. Hellere ét skridt fremad end at være forstenet i handlingslammelse.”

  Det handler derfor om at starte et sted – men det skal også være noget, der batter. Den balance er vigtig, mener de to eksperter.

  Thomas ”VovemoD” Lütken: ”Vi er nødt til at finde noget, der batter, så vi tænker ’okay, det her er også en motivation’ – at det her gør virkelig noget.”

  Der er mange steder, man kan ændre vaner, men at udskifte oksekødet er f.eks. et oplagt sted at starte, for det batter virkelig, forklarer vanebryderen. Og vi bliver i det hele taget nødt til at se på vores ressourceforbrug. De fleste af os kan skære meget ned, uden at det går ud over vores trivsel.

  ”Start med at skære alt det unødvendige forbrug væk,” lyder den klare besked fra bæredygtighedspsykolog Simon Elsborg Nygaard, ”skær alt det væk, der ikke bliver direkte oversat til livskvalitet i dit liv.”

  Hør hele samtalen og bliv meget klogere på grønne vaner og grøn adfærd ved at klikke på linket nederst i artiklen.

  Aarhus lytter – Klima i ørene

  Aarhus lytter er en kommunal podcastredaktion, som udgiver en række podcastserier om aktuelle emner til alle i Aarhus. Det nyeste skud på stammen er Klima i ørene, som tager fat i den grønne omstilling. Gennem samtaler med nogle af de aktører, der gør noget aktivt for klimaet, åbner Aarhus lytter op for en mere konstruktiv vinkel på klimaudfordringerne. Du kan lytte til Klima i ørene på Spotify, Apple podcasts og Google podcasts.

  Lyt til Vaner & adfærd: Vejen til et grønnere liv her

  Hjemmeside: aarhuslytter.aarhus.dk/aarhus-lytter-podcasts/aarhus-lytter-klima-i-oerene/

  Spotify: https://open.spotify.com/episode/4qMlq8oPqWsRbGK4A0cG2y?si=717e3678fc9a4d3d

  Apple podcasts: https://podcasts.apple.com/dk/podcast/vaner-adf%C3%A6rd-vejen-til-et-gr%C3%B8nnere-liv/id1665599882?i=1000597389008&l=da