Gå til hovedindhold

Sådan smager grøn mad i Aarhus Kommune

Aarhus Kommune uddelte over 2200 kikærtekys på årets Food Festival og inviterede gæsterne til at smage på grøn mad fra aarhusianske børnehaver og plejehjem. Der blev fortalt madhistorier, delt inputs til fremtidens madsystem, quizzet og spist smagsprøver – og meget mere.

  • Læs op

Indhold

    Fredag den 1. september åbnede dørene til årets Food Festival på Tangkrogen og mange stod i kø for at komme ind på pladsen. Duften af krydret kikærtegryde skabte hurtigt kø ved Aarhus Kommunes stand, som i år var en del af øko-ruten. Her tog en stor del af gæsterne deres første stop og efter blot 45 minutter, var der uddelt over 100 smagsprøver på kikærtegryden. En ret, der bl.a. bliver serveret på Engsøgaard Plejehjem for at bringe de grønne råvarer mere i spil - og som mange af gæsterne på Food Festival var begejstrerede for. 

    ”Det er virkelig lækkert. Det er ikke det, jeg tænker på ved plejehjem generelt,” fortæller den studerende Camilla, der var en af de første til at smage. 

    ”Nej, så er det noget kød, kartofler og sovs,” supplerer hendes veninde Thea. 

    ”Vi er også bare nødt til at tage stilling til, at vi ikke kan blive ved med at spise, som vi plejer. Man føler ikke, at man går glip af noget her,” siger Camilla. 

    Det var Iben Hansen, ernæringsassistent på Engsøgaard plejehjem, der serverede smagsprøver på linsegryde for gæsterne. Hun fortæller, at beboerne på plejehjemmet generelt tager rigtig godt imod de grønne retter, der bliver serveret: 

    ”Vi vil gerne promovere den grønne mad, og fortælle, hvad vi laver på plejehjemmene, og at beboerne faktisk tager godt imod det.” 

    Og ifølge hende, var det en rigtig god start på Food Festivalen, der varede hele weekenden den 1.-3. september.  

    ”I dag har været helt overvældende. Folk har været virkelig glade, og sagt at det smagte godt. Det er jeg rigtig glad for. Det har været det hele værd.” 

     

    Bælgfrugter – både som sprødt og sødt 

    Udover kikærtegryde, blev der også serveret både sprøde kikærtekys, sød linsekonfekt og kikærtehapsere. Nemme bælgfrugte snacks, der overraskede flere af gæsterne. 

    ”Hold da op, det er godt. Der er ikke sparet på chokoladen i hvert fald. Det er faktisk guf. Det kunne man godt blive afhængig af,” fortæller efterlønneren Per, der også havde lagt vejen forbi Aarhus Kommune. 

    Kikærtekonfekten var lavet på kikærter, mens kikærtekyssene var lavet på kikærtevand – også kendt som aquafaba. Et spildprodukt, der med lidt tålmodighed kan omsættes til luftig og sprød marengs. 

    Aquafaba spillede også en rolle i smagsprøverne på grøn børnemad, der bestod af banangranola på en bund af A38, syltede æbler med estragon og æbleskrogssirup. Her var det Anke Kehrer fra Bevægelsesbørnehuset, der stod for serveringen. 

    Hvordan ser fremtidens madtallerken ud? 

    Gæsterne fik desuden mulighed for at deltage i fremtidsværksted og komme med inputs og ideer til kommunens igangværende arbejde med at udvikle en ny klimastrategi, som skal hjælpe AAK i mål med at blive klimaneutral i 2030.  

    Blandt de vigtigste emner i snakken var: Madspild, maddannelse, lokale fødevarer, lovgivning og emballage. 

    Derudover deltog mange i klimaquizzen, som ledte til en masse gode samtaler – bl.a. med borgmester, Jacob Bundsgaard, der kiggede forbi standen og smagte på den grønne mad inden han skulle op og afholde den officielle åbningstale for Food Festival. 

    Hør hvad gæsterne sagde: Se videoen fra Food Festival HER!

    Sidst opdateret: 09. november 2023