Gå til hovedindhold

Snit, snak og suppe

Bålduften bredte sig i Æblehaven ved Beder Bibliotek, da byens børnefamilier dukkede op for at snitte græskar, spise græskarsuppe – og ikke mindst snakke om klima. Formålet med arrangementet var at samle borgernes inputs og ønsker til Aarhus Kommunes kommende klimahandleplan 2025 – 2030.

  • Læs op

Indhold

    Fine efterårsfarver i Æblehaven satte rammerne for arrangementet ”Snit, snak og suppe” på Beder Bibliotek mandag aften den 23. oktober. Her blev der både delt tips og tricks til græskarskæring, talt om lokale grønne initiativer og grønne ønsker for fremtiden. Flere af deltagerne pointerede, at deres fokus på klimaet var blevet markant større efter de har fået børn. Én af dem, var Søren Plejdrup Jensen, der havde sin kone og to børn med: 
     
    ”Der er øget fokus på klimaet hjemme ved os. Vi har kødfrie dage, og vi er blevet mere bevidste om mulighederne for at lave mad uden kød i. Det var svært for mig til at starte med – det har været en stejl indlæringskurve, men det er godt at blive narret til at smage dhal – og først få at vide bagefter, at der ikke er kød i,” fortæller han med et smil på læben. 
     
    Og netop mad var ét af hovedtemaerne i klimasnakken. Her delte flere af deltagerne et ønske om at spise både mere økologisk og mere lokalt, men oplever samtidig, at de ofte har svært ved at gennemskue fødevarerne i supermarkedet. Derudover blev der også talt om, at tid og overskud spiller en stor rolle, når det kommer til madlavning.

    Udover mad blev der også talt om emnerne transport og forbrug – og en klar og tydelig hovedpointe, der vedrørte alle tre emner var: Vi skal gøre det nemt at træffe det klimavenlige valg.

    For Søren Plejdrup Jensen var aftenens arrangement både en anledning til at møde andre lokale familier og få en klimasnak i andre rammer:   
     
    ”Jeg synes, at det har været super hyggeligt. Det er en anden måde at komme hinanden ved på lokalt – og det er en fed måde, det er bygget op på. Det er altid lidt trægt i starten at tale om klima, fordi man tænker meget over, hvad man skal sige og ikke skal sige. Men alle folk har jo holdninger til klimaet, og det er spændende at dele – og hyggeligt at gøre over bål. Her kan vi snakke os ind på nogle emner, og pludselig har man en rigtig spændende diskussion med folk, man ikke kender.” 
     
    Blandt deltagerne var der bred enighed om, at det kan være svært at se, hvor meget det batter at gøre en klimaindsats som enkelt person eller enkelt familie. Men når man deler sine tanker og holdninger i fællesskab kan det potentielt være med til at øge motivationen. 

    ”Det er små skridt hele tiden, for som lille familie ændrer vi ikke verdensbilledet. Men man kan være med til at påvirke de lokale indkøbsmuligheder – fx i forhold til at købe økologi men også i forhold til at ændre sit forbrugsmønster i en mere bæredygtig retning,” fortæller Søren Plejdrup Jensen. 
     
    Arrangementet i Beder var blot ét ud af tre i ugens løb. De to andre blev afholdt på Hasle Bibliotek og Gellerup Bibliotek.

    FAKTA 

    Aarhus Kommune skal have udviklet en klimahandlingsplan for 2025-2030, der sætter retning og rammerne for at blive en grøn, CO2-neutral by i 2030. 

    Både under udarbejdelsen af Klimaplan 2025 - 2030, og efter Byrådet har vedtaget den, er der lagt op til, at vi som kommune hele tiden bliver klogere og løbende tilpasser planen. Det betyder, at byens borgere løbende vil få mulighed for at blive lukket ind i maskinrummet både før og efter klimaplanens forventede vedtagelse i Byrådet ved udgangen af 2024.

    Sidst opdateret: 9. november 2023