Gå til hovedindhold

VE-rejsehold og borgerinddragelse i Aarhus

Måske er vindmøller og solceller ikke ligefrem det første, der toner frem på nethinden, når du tænker på et rejsehold. Men vidste du, at Danmark har fået et rejsehold for vedvarende energi? I oktober var Aarhus og Samsø Kommune vært for rejseholdets workshop om borgerinddragelse og vedvarende energi på Godsbanen i Aarhus.

  • Læs op

Indhold

    På en regnfuld oktoberdag før efterårsferien var mere end 100 medarbejdere fra 40 forskellige kommuner samlet i rå og rustikke omgivelser på Godsbanen for at deltage i endnu en af rejseholdets workshops, der skal understøtte og styrke kommunernes arbejde med udbygning af vedvarende energi på land.

    VE-rejseholdet er ét blandt flere initiativer fra Klimaaftalen fra 2022, som skal understøtte ambitionen om en firedobling af vedvarende energi på land frem mod 2030. Bestående af medarbejdere på tværs af Energistyrelsen, Miljøstyrelsen og Plan-og Landdistriktsstyrelsen udgør rejseholdet en tværfaglig og tværministeriel task force og national enhed, der skal skabe én indgang til de statslige myndigheder, sikre deling af viden og gode erfaringer på tværs af kommunegrænser og bistå de danske kommuner i spørgsmål lige fra planlægning til miljøvurderingsprocesser og borgerinddragelse.

    Sammen med Samsø havde Aarhus Kommune blandt andet budt ind på værtsrollen til rejseholdets workshop på Godsbanen for at dele nogle af deres erfaringer med borgerinddragelse og vedvarende energi med andre kommuner. En af dem, der til dagligt arbejder med netop det, er Kristoffer Mølstrøm, der er borgerinddrager i Aarhus Kommune.

    Den seneste måned har han blandt andet åbnet et bykontor på det lokale bibliotek i Skødstrup, testet en digital platform til inddragelse, spillet bordtennis og snakket vedvarende energi med lokale borgerforeninger samt været på bustur med lokale borgere for at blive klogere på vindmølleparker. Vi har mødt ham til en snak om hans arbejde med borgerinddragelse og vedvarende energi i Aarhus.

     

                                           

     

    Hvordan arbejder du som borgerinddrager?

    Som borgerinddrager har jeg mulighed for at tage ud og møde borgere, lokale foreninger og lokalsamfund, dér hvor de er, til en åben dialog og blive klogere på området, og hvad der er vigtigt for lige netop dem.

    Det er rigtig vigtigt for os at undersøge og forstå, hvem målgruppen er, så vi kan målrette borgerinddragelsesprocessen på den måde, der giver bedst mening og værdi for det enkelte lokalsamfund forud for det første borgermøde. Og forstå hvad det er for nogle aktiviteter, der er behov for. Dér er vi som kommune med til at tage nogle indledende spadestik sammen med borgerne, og det klæder os godt på til senere at facilitere den her samskabelsesproces og rum for samarbejde mellem borgere og bygherre.

    Og det er det, jeg synes er vildt spændende i det her arbejde, nemlig at vi som borgerinddragere er dybt afhængige af målgruppen.

    Derfor er der heller ikke noget, der hedder one size fits all, men vi har gjort os nogle gode erfaringer i forhold til nogle grundelementer omkring tidlig dialog og kombinationen af store borgermøder og mindre arbejdsgruppemøder, som vi kan bruge i rigtig mange sammenhænge.


    Kan du give nogle eksempler på konkrete aktiviteter?

    Eksempelvis arbejder vi med at skabe en digital platform for hvert af de vedvarende energiprojekter, der er under afklaring i Kommunen, som giver borgerne én indgang og et samlet overblik over information og borgerinddragelsesaktiviteter og ikke mindst får sat ansigt på en kontaktperson.

    Vi vil gerne nå bredt ud til flest mulige mennesker, så alle i lokalsamfundet får mulighed for at komme med input og få en snak om deres bekymringer, hvis der er behov for det. Der er nemlig langtfra alle, som har mulighed for at deltage i de fysiske møder og aktiviteter, og derfor forsøger vi også at gøre en ekstra indsats for at nå unge og børnefamilier for at sikre repræsentation.

    For nylig deltog jeg sammen med en gruppe nysgerrige borgere fra Skødstrup-området i en bustur arrangeret af NRGi, hvor vi blandt andet besøgte en vindmøllepark ved Hobro for at blive klogere på, hvor meget 150 meter høje vindmøller egentlig syner og støjer i landskabet. Det var en rigtig god tur, og jeg ville ønske, at der var flere med. Der sker også bare noget med dialogen, når man bryder rammerne lidt og er sammen en hel dag på en bustur. Jeg håber, at de borgere, der var med på turen, kom hjem med en følelse af, at de faktisk måske er blevet klogere – dermed ikke sagt, at de nødvendigvis synes om ideen med at bo tæt på vindmøller, men at de har fået en bedre viden og et bedre grundlag.

     

    Læs mere om arbejdet med vedvarende energi i Aarhus Kommune:

    Kommunen inviterer lokale til at samarbejde om fremtidens Spørring (aarhus.dk)

    Rådmand: Energiudviklere skal give mere tilbage til de lokale (aarhus.dk)

    Vindmøller og solceller i Aarhus

    Sidst opdateret: 24. november 2023