Gå til hovedindhold

Werks Grafiske Hus reducerer papirspild

Hvad kan virksomheder få ud af at deltage i et grønt rådgivningsforløb? Mød Werks Grafiske Hus, der deltog i forløbet ECSMV og bliv klogere på, hvilke konkrete løsninger virksomheden fik med sig i bagagen, og hvilken forskel forløbet har gjort for virksomheden

Indhold

  Tilbage i juni 2022 besøgte vi Werks Grafiske Hus i Højbjerg. Virksomheden, der laver alt inden for digitalt trykkeri, havde netop sagt ja tak til at deltage i rådgivningsforløbet ECSMV. ECSMV Står for "Energieffektivisering og CO2-reducerende tiltag i Små og Mellemstore Virksomheder". Det var dog ikke uden betænkeligheder, fortalte Benedikte Dalhoff Werk, der er bæredygtighedsansvarlig hos Werk dengang, da de i virksomheden tidligere havde deltaget i andre forløb, som de ikke rigtig fik noget ud af.

  Vi havde til at starte med lidt skepsis omkring at deltage i det her forløb, fordi vi før har kastet tid og ressourcer efter projekter, der i sidste ende ikke gav os særlig meget,” forklarer Benedikte og fortsætter:

  Men jeg tænkte alligevel, at det værste der kan ske er, at forretningen ikke ændrer sig, men til gengæld har jeg fået en masse erfaring i forhold til bæredygtighed.

  For Werk skulle ECSMV forløbet bruges til at afdække, hvordan virksomheden kunne undgå papirspild i produktionen, CO2-besparelser og generelt en reduktion af deres forbrug.

   

  Brancheforeningen trådte til


  Som en del af forløbet ECSMV får virksomheder tilknyttet en rådgiver, der hjælper med at udvikle en grøn handleplan og identificere løsninger for virksomhederne. Oftest er rådgiverne udvalgt på forhånd, men for at Werk var sikre på, at de fik mest muligt ud af at være med, ansøgte de om at få deres brancheforening, GRAKOM (Grafisk Kommunikation & Medier), til at varetage netop den rolle.

  Det var altafgørende for os, at vi kunne få GRAKOM med på rejsen. For os var det vigtigt at få en rådgiver, der kendte branchen og fra starten af forstod, hvad det ville sige at drive en forretning som vores,” fortæller Benedikte og uddyber:

  For os handlede det her forløb især om optimering af produktionen, og det forstår man jo først, når man forstår, hvordan tingene virker.”

   

  Papirspild er den største synder


  En af de helt store udfordringer som Werk stod overfor, da de gik i gang med deres ECSMV-forløb, var det papirspild, som virksomheden genererede.

  Vi kunne ikke komme uden om at bruge papir, for det skal vi stadig bruge, men vi var trætte af at smide så meget ud, og det pressede os på vores Svanemærke, og det pressede vores CO2-regnskab," siger Benedikte og forklarer:

  Når vi kører et produkt, så bruger man et x antal ark til at gøre maskinen klar med. Det gør man for at finde den rigtige farveindstilling og placering. Alt skal sidde helt rigtigt, inden man begynder at trykke. Derudover producerer vi altid lidt ekstra i overskud til kunden, fordi vi i vores branche har været præget af den gamle skole om, at ‘der skal altid være nok’.

  Dialogen med GRAKOM kom derfor til at handle meget om forandringsledelse og adfærdsændringer hos medarbejderne. Her blev øvelsen at producere mindre i overskud og køre med færre indstillinger i trykkeren for at generere færre testark.

  Vi har kørt hårdt på i et halvt års tid med at producere mindre i overskud, og det er kun i 1 ud af 100 tilfælde, at der ikke har været nok,” fortæller Benedikte og understreger:

  Det kan bestemt betale sig at se på sine produktionsgange i sin virksomhed og undersøge, om der er steder, hvor en proces kan optimeres.

  Virksomheden har ved hjælp af forskellige adfærdsændringer derfor opnået en markant reduktion af deres papirspild.

   

  Omstillingsparathed i branchen


  Her knap et år senere, hvor vi igen står vi ude hos Werks Grafiske Hus, er der sket meget på den store verdensscene, og Werk oplever ligesom mange andre energikrisen, der presser.

  For os har det betydet, at vi har valgt at omlægge hele vores produktionsform, så vi fremadrettet kun kører med digitaltryk,” siger Benedikte og uddyber:

  Den beslutning har været svær, men når verden er, hvor den er, kunne vi ikke gøre det anderledes, og det har været den bedste beslutning”.

  Faktisk har omlægningen betydet større økonomiske gevinster, især i forhold til papirspild. Ved digitaltryk er der nemlig ikke samme indstillinger, og dermed færre testtryk, som ved det mere traditionelle offsettryk. De gevinster har virksomheden i høj grad kunne mærke, selvom digitaltryk udfordrer den faglige stolthed i branchen.

  Der er ikke nogen, der bliver uddannet i at være grafisk trykker, men du er uddannet i at være offsettrykker. Så vi fjerner jo noget fra branchen og fra industrien. Men vi har hos Werk ikke tiden til den type produktion i dag. Fremadrettet bliver det nok kun de helt store trykkerier, der kører med offsettryk, fordi de har kæmpe oplag.

  Benedikte fremhæver, at selvom beslutningen er svær, så har det været godt for virksomheden at være omstillingsparat. Det kan mærkes økonomisk og vil også være udslagsgivende i deres CO2-regnskab, netop fordi de kan skære betydeligt i deres forbrug af materialer.

   

  Certificering giver grøn gevinst


  En anden gevinst, som Werk har fået i løbet af deres ECSMV-forløb, er at blive FSC-certificeret. Det betyder, at de dokumenterer alt det papir, der kører igennem virksomheden – det vil sige indkøb og brug af papir.

  Det er et kæmpe skulderklap til alle medarbejdere, fordi det her certificeringsarbejde er lidt langhåret,” siger Benedikte og forklarer:

  Rent lavpraktisk skal vi dokumentere og markere alt det papir, vi får ind ad døren. Der er rigtig meget kontrolarbejde, som vi skal have styr på, og det giver noget ekstra arbejde. Men det er jo for at sikre sig, at man lever op til den standard som FSC-certificering har.

  Åbner man eksempelvis en bog med en FSC-certificering, så skal virksomheden bag kunne fortælle, hvilket træ papiret kommer fra. Sporbarheden er enorm grundig, og derfor er FSC-certificeringen også en af de mest troværdige mærker i trykkeribranchen, mener Benedikte.

  Hos Werk har certificeringen betydet, at de har fået nye typer af ordrer ind, som de ikke tidligere kunne få, fordi det krævede en FSC-certificering.

   

  Læs mere om Werks Grafiske hus her

  Læs mere om ECSMV her

  Fakta

  • ECSMV Står for Energieffektivisering og CO2-reducerende tiltag i Små og Mellemstore Virksomheder

  • ECSMV-programmet er dannet af et konsortium mellem Ringkøbing Skjern, Skive og Aarhus Kommuner og kørte indtil december 2022.

  • Aarhus Kommune har siddet i sekretariatet for ECSMV sammen med Skive og Ringkøbing-Skjern Kommune. Dertil har Aarhus Kommune været med til at skrive ansøgningen til EU's fond for regionaludvikling, som ECSMV-projektet er støttet af.

  • ECSMV er finansieret af Region Midt samt EU's regionalfondsmidler. Og med et budget på over 50 mio. kr. har programmet hjulpet virksomheder, styrket det lokale og regionale samarbejde og vist vejen til, hvordan erhvervslivet er medspiller når det gælder de lokale ambitiøse klimamål og et grønt erhvervsliv.
  Sidst opdateret: 9. november 2023