Gå til hovedindhold

Forandringsagenter gør offentlige arbejdspladser grønnere

10 heldige arbejdspladser i Aarhus Kommune har i løbet af disse uger besøg af grønne forandringsagenter, der skal være med til at sætte skub i den i den grønne omstilling

  • Læs op

Indhold

    Plejehjem, skoler, daginstitutioner, biblioteker og klubber er nogle af de heldige arbejdspladser, der har takket ja til at deltage på opkvalificeringsforløbet på Det Grønne Akademi. I fire uger skal de sammen med deres forandringsagenter arbejde målrettet med blandt andet at reducere deres forbrug, reducere plast og engangsemballage, mindske madspild – og ikke mindst hjælpe med at sortere affaldet.     

    De grønne forandringsagenter er højtuddannede ledige, der kommer i virksomhedspraktik på arbejdspladserne. Forinden er de på et fem ugers kursusforløb på Erhvervsakademi Aarhus, hvor de blandt andet bliver klædt på til at arbejde med CO2- og energiregnskab, kommunikation af grønne initiativer, cirkulær økonomi og reducering af affald.   

    Sammen finder forandringsagenterne og virksomhederne den grønne løsning 


    Byrådet har besluttet, at Aarhus Kommune skal gå foran i den grønne omstilling. Men én ting er rammerne, noget andet er, hvordan vi gør det nemt og meningsfuldt at arbejde med grøn omstilling på arbejdspladserne. Det er noget af det, som forandringsagenterne fra Det Grønne Akademi skal hjælpe med.
     

    Projektet er allerede kickstartet og både arbejdspladser og forandringsagenter står klar til at smøge ærmerne op og komme i gang. Det er nemlig sammen, at de skal lave en overskuelig og konkret handleplan for, hvordan de kan skabe en endnu mere klimavenlig arbejdsplads.   

    Det fungerede godt, at man allerede fra start blev placeret sammen med ’sine egne’ forandringsagenter. Vi har tydeligvis det samme fokus omkring bæredygtighed og udbredelsen af det,” fortæller Marianne Fisker, der er pædagogisk leder på Børnehuset Bakken i Hasle.   

    Hun mødte for første gang, de grønne forandringsagenter, da Det Grønne Akademi inviterede til kickoff på projektet i starten af marts. Børnehuset Bakken er sammen med ni andre kommunale arbejdspladser gået i front for at skabe en klimavenlig arbejdsplads. Arbejdspladserne har i forvejen den grønne dagsorden på programmet, men de vil gerne have hjælp til at gøre endnu mere.   

    Succes i det private


    Det Grønne Akademi har kørt siden efteråret 2020 med fokus på private virksomheder, herunder især produktionsvirksomheder. Det har resulteret i, at 52 virksomheder har fået lavet en grøn handleplan og hele 117 forandringsagenter er blevet uddannet i grøn omstilling. Dette forløb er dog første gang at Aarhus Kommune tager sin egen medicin og deltager på Det Grønne Akademi.

    For at kunne handle anderledes i hverdagen og faktisk få implementeret nye vaner, kræver det ny viden og ikke mindst tid – det gælder i det private såvel som i det offentlige,” fortæller Ulla Aude, projektleder på Det Grønne Akademi, og fortsætter:

    Derfor kan det være en stor hjælp for en virksomhed at deltage i Det Grønne Akademi, fordi forandringsagenterne kommer med ny viden som de kan bidrage med på arbejdspladserne og samtidig hjælpe med at udvikle en grøn handleplan med gode initiativer. På den måde giver forandringsagenter virksomhederne det overblik som de ikke selv nødvendigvis har tid til at skabe.

    Fakta


    Hvad er Det Grønne Akademi? 
     

    Gennem Det Grønne Akademi får arbejdspladser i Aarhus Kommune tilknyttet 2-3 højtuddannede ledige (grønne forandringsagenter) i en virksomhedspraktik via Jobcenteret. Forandringsagenterne bliver klædt på til at gøre arbejdspladserne endnu mere klimavenlig gennem et fem ugers undervisningsforløb på Erhvervsakademi Aarhus. Her bliver forandringsagenter undervist af kompetente lærere og fagfolk med den nyeste viden på klima- og bæredygtighedsområdet.  

    Læs mere om Det Grønne Akademi her

    Skal din virksomhed med på næste forløb? Tilmeld dig her

    Sidst opdateret: 9. november 2023