Gå til hovedindhold

Ladegårdskollegiet serverede bælgfrugter i massevis

Fredag den 10. februar stod i bælgfrugternes tegn, da den internationale mærkedag ”Bælgfrugternes Dag” løb af stablen. Det skulle fejres med grønne fællesspisninger på kollegier i Aarhus Nord – til gavn for både klimaet og fællesskabet.

  • Læs op

Indhold

    Ladegårdskollegiet i Aarhus Nord var et af de kollegier, der modtog hele syv kg bælgfrugter fra Aarhus Kommune til at afholde en grøn fællesspisning. Og det var ikke kun de klassiske kikærter, som kollegierne fik til rådighed – men syv forskellige slags:

    • Samsølinser
    • Grønne ærter
    • Anicia linser
    • Lupinærter
    • Fuegobønner
    • Gule ærter
    • Red flash linser

    Sarah Kock Thyrsted, forperson for Ladegårdskollegiet, tog imod de mange bælgfrugter, som blev leveret på ladcykel foran kollegieboligerne. Hun var også med til at arrangere fællesspisningen, og ifølge Sarah var arrangementet til stor glæde for både hende selv og hendes medkollegianere.

    “Vi havde også inviteret beboere fra de omkringliggende kollegier for at sprede det gode budskab - og vi endte med at få mange positive tilbagemeldinger på det. Vi blev tilsammen 20 beboere på tværs af vores eget og andre kollegier,” fortæller hun.

    Sarah og en af hendes medkollegianere sørgede for at lave maden i løbet af dagen. Der blev både blendet, hakket og snittet til senere på aftenen, hvor de unge, sultne beboere spiste sammen.

    Menuen stod bl.a. på varme retter som dhal og gule ærter, tilbehør som humus og bønnedip samt en lækker dessert bestående af æblecrumble med linser.

    Grønt menukort på kollegiet

    På Ladegårdskollegiet afholder de fællesarrangementer et par gange om måneden - og deriblandt fællesspisninger. Og de er oftest grønne.

    “Vi laver altid vegetariske eller veganske muligheder til vores fællesspisninger, fordi mange af vores beboere udelukkende spiser plantebaseret. Så det er er både lidt nemmere at spise grønt, og folk er rigtig positive overfor det - og så lærer de også, at det faktisk smager ret godt, selvom der ikke er kød i,” fortæller Sarah.

    De mange forskellige bælgfrugter gav kollegiet mulighed for at udvide menuen med andre retter end dem, de lige plejer at lave og slippe kreativiteten løs. Og de glæder sig til at gøre det igen. Kollegiet har nemlig stadig lidt bælgfrugter tilovers fra leveringen, men ifølge Sarah gør det ikke noget - tværtimod. 

    “Det er fedt, at vi kan bruge bælgfrugterne igen til vores næste fællesspisning, fordi der så er mange muligheder for at lave forskellige retter.”

    Fællesspisningerne styrker fællesskabet blandt beboerne

    Sarah har selv boet på Ladegårdskollegiet i lidt over et år – og hun er glad for det. Men da kollegiet er indrettet mere som separate kollegieboliger, oplevede flere af beboerne, at de manglede et fælles samlingspunkt. Så de besluttede i bestyrelsen at arrangere nogle fællesspisninger.

    “De første par gange, vi afholdte det, var det meget de samme, der dukkede op. Men så fik de spurgt deres venner og naboer, om de ikke ville være med - og det er bare så fedt at se, at alle snakker på tværs med hinanden. Vi lærer hinanden bedre at kende - både lidt om hinandens studier og ikke mindst om hinandens kulturer. Vi har nemlig rigtig mange udvekslingsstuderende boende på kollegiet,” fortæller Sarah.

    Kollegierne kan!

    Aarhus Kommune rakte ud til kollegierne ud fra tanken om, at en lille indsats kan skabe en stor effekt. Det fortæller Marianne Mikkelsen, der har stået for uddelingen af bælgfrugter til kollegierne:

    ”Kollegierne er et lille samfund, hvor infrastrukturen med fælleskøkkener lægger op til, at man gør tingene sammen. Her er der fyldt med kompetente, unge mennesker, der ikke har brug for at blive holdt i hånden – blot brug for et lille skub i den grønne retning. Og det er meget nemmere at lære noget nyt, når man har hænderne i noget konkret som fx bælgfrugter – og ikke mindst, hvis man gør det sammen med andre.”

    Udover Ladegårdskollegiet fik bl.a. Skelager Kollegiet og Trane Kollegiet i Aarhus også leveret bælgfrugter til et grønt indspark på madplanen. Har du og dit kollegie lyst til at afholde en grøn fællesspisning med bælgfrugter? Så send en mail til marimik@aarhus.dk

     

    Bælgfrugternes lave klimaaftryk

     

    Download bælgfrugtplakaten her

    Bælgfrugter er blandt de fødevarer med det laveste klimaaftryk og er også at finde på plakaten med de officielle kostråd. For at mindske vores CO2-udledning, anbefaler Fødevarestyrelsen, at vi skærer ned på kødet og skruer op for bælgfrugter. Ca. 100 g om dagen (tilberedt mængde) er tilpas – udover de 600 g frugt og grønt, når du spiser planterigt og varieret. 

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Sidst opdateret: 9. november 2023